Role předsudků při práci s romskou mládeží v salesiánských střediscích - Fujdlová, Anna (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce hledá odpověď na otázku, zda se u oslovených zaměstnanců tří salesiánských středisek díky kontaktu a práci s romským etnikem snížila nebo naopak zvýšila úroveň jejich etnických předsudků. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. První kapitola teoretické části objasňuje problematiku předsudků. Poukazuje na jejich vznik, vývoj a zvláště na podmínky vedoucí k redukci předsudků. Druhá kapitola seznamuje s romským etnikem, jeho historií a vztahy s majoritní společností. Praktická část zahrnuje dvě výzkumná šetření a jejich vyhodnocení. Ze získaných dat vyplývá, že u většiny zaměstnanců při kontaktu a práci s romskými dětmi a mládeží nedochází k zvyšování úrovně jejich předsudků. Naopak třetina uvedla, že se jejich předsudky snižují.
The Role of Prejudices in the Work with Romany Youth in Salesian Centres
Keywords: Romové; předsudek; diskriminace; integrace; role identity; majoritní společnost; vliv kontaktu.; Romany people; prejudice; discrimination; integration; role of identity; majority society; influence of contact.