Sledování integrace koní do stáda v aktivním ustájení - Machová, Radka (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce bylo zpracovat přehled o dosavadních vědeckých poznatcích týkajících se etologie koní, technologie ustájení a projevech stresu u koní. Dalším cílem bylo připravit vlastní pozorování, jehož cílem bylo vyhodnotit průběh seznamování nově příchozích koní umístěných v integračním boxu s novým stádem v průběhu prvních tří dnů a vyhodnotit význam integračního boxu. Celkem byli sledováni tři mladí koně do věku 3 let začleňovaní do aktivní stáje v integračním boxu s využitím kamerových záznamů. Každý kůň byl nepřetržitě sledován první 3 dny integrace. Doba trvání jednotlivých kategorií chování byla zaznamenávána v minutách. Celkem bylo hodnoceno 216 hodin. Data byla zpracována v Microsoft Excel. Následně bylo provedeno statistické vyhodnocení pomocí chí-kvadrát testu a párového t-testu. U všech koní bylo zjištěno, že frekvence sociálního chování byla nejvyšší první den a poté klesala, v průměru z celkových 174,7 minut první den na 84 minut den třetí. Avšak byl zaznamenán rozdíl mezi sledovanými jedinci v délce celkového času stráveného sociálním chováním (110 min, 197 min a 766 min). Tento rozdíl byl potvrzen jako statisticky průkazný (p-hodnota = 0,004). V průběhu prvních tří dnů klesal podíl lokomoce v průměru z 207,3 minut první den na 144,3 minut třetí den a naopak stoupal čas strávený potravním chováním - žraním v průměru z 342,3 minut první den na 497,7 minut třetí den a čas odpočinku v průměru z 333 minut první den na 450 minut třetí den. Při porovnání chování koní ve dne a v noci převažovaly sociální chování, lokomoce a alternativní postoj ve dne. V případě sociálního chování (průměrně 73 a 47 min) nebyl tento rozdíl průkazný (p-hodnota = 0,12 > 0,05), naopak průměrná doba lokomoce (průměrně 118 a 75 min) a alternativního postoje (průměrně 144 a 75 min) se lišila ve dne a v noci průkazně (p-hodnota = 0,02 < 0,05). Výsledky práce ukazují, že v průběhu prvních tří dnů v integračním boxu u koní ustupují projevy stresu. Potvrdil se vliv jedince a jeho temperamentu na průběh integrace v prvních třech dnech. Využití integračního boxu se tak při seznamování koní jeví jako vhodné pro snížení stresu a pro bezpečnější zařazení koně do nového stáda s následným navykáním na aktivní stáj.
Monitoring the integration of horses into the herd in active stable
Keywords: Etologie koní; integrační box; sociální chování; začleňování koně do stáda; Horse ethology; integration box; social behavior; incorporating the horse into the herd