Reprezentace subjektu v prózách Alexandry Berkové - Jurcová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se za pomoci literárně vědné literatury nejprve zaměří na způsoby zobrazování subjektu v porevoluční české próze (od antiiluzivní tvorby po tvorbu akcentující mimetickou stylizaci). V potaz je brána sociální situace před a po roce 1989. Pomocí tohoto teoretického backgroundu se pozornost soustředí na způsob existování subjektu v pěti krátkých prózách Alexandry Berkové a jeho interpretaci ve vztahu k žité realitě. Praktická analýza textů bude vedena i na rovině naratologické a tematologické (využití vazeb intertextových, resp. metatextových). Rozboru bude předcházet stručné seznámení se s autorkou, jejím životem i tvůrčí činností.
Representation of Subject in Alexandra Berková´s Proses
Keywords: autorka; česká literatura; próza; interpretace; literární postava; čtenář; authoress; czech literature; prose; interpretation; literary character; reader