Židovská obec v Třebíči v letech 1850-1930 - Barošová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zaměřuje na vývoj a proměny Židovské náboženské a politické obce v Třebíči. Na počátku práce jsou připomenuty dějiny Židů a Třebíče, které mají poukázat na historickou situaci, v níž a v jejímž důsledku Židé žili. Práce také podává celkovou charakteristiku Židovské obce, přibližuje její samosprávu, popisuje náboženskou, etnickou a národnostní skladbu obyvatel Židovské čtvrti a jejich zaměstnání s ohledem na historické a náboženské skutečnosti a souvislosti. V závěru se pokouší o dílčí vhled do života třebíčských Židů v souvislosti s jejich změněným postavením po roce 1848, včetně příkladů o nesmířlivosti nežidovského obyvatelstva Třebíče s daným stavem. Závěr práce je pak doplněn o kapitolu o architektuře Židovské obce v Třebíči.
The Jewish community in Třebíč 1850-1930
Keywords: Židé; náboženská a politická obec; Třebíč; historická situace; Jews; religious and political community; Třebíč; historical fact