Městská obec očima utrakvistického duchovního. Jiřík Tesák Mošovský a Český Brod - Koreš, František (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce se zabývá životem kališnického(utrakvistického) duchovního Jiříka Tesáka Mošovského v městském prostředí českých zemí v 16. a 17. století. Předmětem zájmu byl především jeho myšlenkový svět a pohled na společnost, která ho obklopovala. Ve čtyřech kapitolách budou postupně představeny vztahy mezi duchovními a světskými patrony, městská správa v Českém Brodě, kde Jiřík Tesák Mošovský působil, ale také vlastní život sledovaného kněze. Přitom bylo využito zajímavých starých tisků vydaných Jiříkem Tesákem Mošovským, aby bylo dosaženo bližšího poznání jeho osobnosti. Účelem snažení bylo prohloubit dosavadní poznatky o každodenním chodu správy v utrakvistických městských farnostech předbělohorského období. Nová zjištění by měla rozšířit povědomí o činnosti utrakvistické církve v Čechách.
The utraquist clergyman and his opinion of the urban community. Jiřík Tesák Mošovský and Český Brod
Keywords: Jiřík Tesák Mošovský; Český Brod; městské společnosti; duchovní; utrakvističtí duchovní; české země; 16. století; 17. století; utrakvistické farnosti; utrakvistická církev; Jiřík Tesák Mošovský; Český Brod; urban communities; clergy; utraquist clergy; Bohemian countries; 16th century; 17th century; utraquist parishes; utraquist Church