Rehabilitace u CMP u seniorů v léčebně dlouhodobě nemocných v Nemocnici Třebotov - Zárubová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2011)
4 Abstrakt: Předkládám bakalářskou práci s názvem "Rehabilitace u CMP u seniorů v léčebně dlouhodobě nemocných v Nemocnici Třebotov". Práce se věnuje problematice fyzioterapie u osob po cévní mozkové příhodě (etiologii, klinickému obrazu, možnostem fyzioterapie a jejich uplatňování v běžné praxi). Cílem práce je popis problematiky pacientů s diagnozou cévní mozková příhoda. Práce se věnuje pacientům v subakutním a chronickém stadiu, neboť autorka má zkušenost s prací na oddělení následné péče. Práce je komponována do dvou částí, které si kladou tyto cíle: 1. Poskytnout přehledné a souhrnné informace o anatomii, fyziologii a patologii CNS. 2. Shrnout dostupné informace o CMP, etiologii, klinickém obraze, diagnostice a možnostech fyzioterapie v jednotlivých stádiích onemocnění. 3. Předložit kazuistiku s realizovanými postupy péče v konkrétním zařízení. 4. Zjistit povědomí mezi odbornou i laickou veřejností o symptomatice, terapii a následné péči o pacienty po CMP. 5. Provést sekundární analýzu dat týkajících se problematiky dlouhodobé péče s použitím pouze relevantních a věrohodných zdrojů informací. Ačkoliv jde o volně přístupná data, povědomí o jejich obsahu není ani v odborné veřejnosti adekvátní. Helsingborgská a později i Mannheimská deklarace poukazují na problémy spojené se stárnutím populace a s tím spojenými požadavky na dlouhodobou péči. Podobný materiál byl vytvořen a publikován v ČR díky kooperaci MPSV a UK Praha. Názory na formu poskytované péče jsou obsahem i jiných materiálů a měly by být podkladem nejen k odborné diskuzi, ale zejména k vypracování koncepce dlouhodobé péče. Tato práce může sloužit jako zdroj informací zájemcům o danou problematiku z řad profesionálních i laických pečovatelů a jako zdroj relevantních informací pro studenty se zdravotnickým a zdravotně sociálním zaměřením.
Rehabilitation process of stroke with senior clients in Long stay hospital Třebotov
Keywords: Klíčová slova: cévní mozková příhoda; ischemie; hemorrhagie; hemiparéza; dlouhodobá péče; prevence; rehabilitace; fyzioterapie.; Key terms: Cerebrovascular accident; ischemia; haemorrhagia; hemiparesis; long-term care; prevention; rehabilitation; physiotherapy.