Psychosociální faktory ovlivňující vznik závislostí a životy závislých osob. - Janečková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou drog, zvláště psychosociálními faktory, které ovlivňují vznik závislostí. V teoretické části práce je definováno, co je to droga, drogová závislost, je popsána historie drog a nejčastěji užívané drogy. Dále jsou zde uvedeny možnosti drogové prevence. Praktická část práce obsahuje kvalitativně zaměřené sledování třinácti vybraných dospělých osob, které jsou drogově závislé. Teoretické poznatky jsou aplikovány na dané autentické příběhy a je proveden jejich detailní rozbor. Cílem práce bylo potvrdit či vyvrátit některé teze týkající se příčin a rozvoje jevu ''drogová závislost''. Z našeho sledování vyplývá, že je-li ''drogová závislost'' choroba, pak je chorobou co do vzniku poněkud atypickou: cesty drogově závislých lidí od stavu zdraví do stavu choroby jsou individuální, vzájemně si podobné v projevech, ale odlišné v příčinách. Drogová závislost pravděpodobně není civilizační nemocí a není ovlivněna kulturními a společenskými faktory. Neprokázalo se , že abúzus drog by byl chorobou v pravém slova smyslu. Avšak finální stadium ''drogové cesty'' - drogová závislost už je choroba, jejíž rozvoj je individuální a částečně geneticky podmíněnou dispozicí, avšak není ovlivněn výchovou v rodině.
The psychosocial factors which impact on genesis of drug dependences.
Keywords: droga; závislost; drogová prevence; drug; drug dependency; prevention ways