Význam center pro děti pro psychickou podporu dětí a jejich rodin - Holíčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé práce bylo shrnout základní informace o dětských centrech a službách, které nabízí. Dále jsem se zabývala klienty a jejich rodinami, pro které se centra stala přirozenou součástí každodenního života. V jednotlivých kapitolách se postupně věnuji mentálnímu postižení obecně, zdůrazňuji důležitost pomoci odborníků a v neposlední řadě se zabývám reakcemi rodičů i dětí na nastalou situaci. V práci se také věnuji vzdělávání postižených jedinců. Rozepisuji možnosti vzdělávání od předškolního věku až po dospělost. Poslední dvě kapitoly popisují činnost Centra ARPIDA a Centra Kaňka. Na část teoretickou navazuje praktická část, kde se snažím objasnit důležitost těchto center pro lidi využívající jejich služeb.
Importance of Children´s Centers for Psychical Support of Clients and their Families
Keywords: mentální postižení; náročná životní situace; podpora; rodina; vzdělávání; sociální péče a služby; poradenství; mental disability; challenging situations in life; support; family; education; social care and services; counseling.