Vývoj aktuální situace na trhu s bio osivy v České republice - Hůda, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Semenářství je významné odvětví rostlinné produkce s vysokou přidanou hodnotou. Kvalitní osivo umožňuje projevit vlastnosti pěstované odrůdy a využít její výnosový potenciál. V diplomové práci byla analyzována aktuální situace na trhu s bio osivy v ČR, z pohledu struktury množitelských ploch, množství uznaného certifikovaného osiva a povoleného konvenčního osiva. Dále byla posouzena potřeba bio osiv ve srovnání s aktuální produkcí v EZ, vyhodnocena struktura reálně používaných osiv v EZ a byly stanoveny možné příčiny nedostatku bio osiv včetně navrhovaných opatření. Literární přehled je zaměřen na legislativu ekologického semenářství, množení, kvalitu a semenářskou kontrolu osiv. Z výsledků diplomové práce vyplynulo, že v ČR jsou ekologická osiva množena v nedostatečném rozsahu, například ve srovnání se sousedním Rakouskem. Množství uznaného bio osiva v ČR nepokrylo v současné době potřeby pěstování hlavních plodin v EZ. Pro zakládání porostů převažovalo používání farmářských a povolených konvenčních osiv. Bio osiva byla využívána v minimálním množství.
Development of current situations in organic seed market in the Czech Republic
Keywords: ekologické zemědělství; množení osiv; bio osivo; organic farming; seed multiplication; organic certified seed