Mobbing mezi sestrami - Mikešová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
Anotace: Základní východiska: Mobbing je negativním fenoménem v naší společnosti. V diplomové práci jsem se věnovala odkrývání jevů šikany mezi sestrami v našich nemocnicích. Cíl práce: Cílem bylo zmapovat projevy mobbingu, důvody jeho vzniku, prozkoumat taktiku jednání při řešení problémů a zjistit celkové důsledky mobbingu v profesním i osobním životě sester. Použité metody: Pro zpracování tématu diplomové práce byla zvolena strategie kvalitativního výzkumného šetření. K získání potřebných informací byla využita technika sběru dat pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Pro sestavení potřebného počtu respondentek byla využita metoda záměrného výběru sester a technika snowball, získaná data byla zpracována technikou otevřeného kódování. Byla provedena redukce dat s uspořádáním do kategorií. Získaná data byla následně zpracovaná technikou axiálního kódování. Výzkumný soubor: Výzkumný soubor tvořilo deset sester pracujících v různých oborech a nemocnicích. Výsledky: 1) Projevy mobbingu u sester: Bylo zjištěno, že sestrám vadí neefektivní komunikace, nevhodné způsoby chování a jednání, často bylo zmíněno nevhodné zaučování. 2) Důvody, které vedou ke vzniku mobbingu: Sestry často zmiňovaly mezi příčinou šikany nové pracoviště, náročnost provozu a tlak na odbornost sester. Jako další byla uváděna vzdělanost a osobitost sester, určitou roli zaujímalo soutěživé chování mezi sestrami. 3) Taktika, kterou použily sestry k řešení problémů s mobbingem: Sestry projevily snahu o zmapování situace a o zařazení do kolektivu. Bylo zjištěno, že došlo ke snaze o vyřešení vzniklých sporů, mimo jiné i vzájemnou domluvou. Velice rozšířenou technikou byly rozhovory. Často došlo k únikovým formám řešení, což byla výpověď z pracovního poměru. 4) Celkové důsledky mobbingu v profesním i osobním životě sester: U sester se projevily psychické a fyzické dopady. Sestry zažívaly stres, snížila se kvalita spánku. Závěr: Mobbing je negativním jevem v naší společnosti. Na pracovištích by měl být kladen větší důraz na osvětu problematiky šikany a na její prevenci.
Mobbing among nurses
Keywords: interpersonální vztahy; konflikt; mobbing; nemocnice; sestra; interpersonal relationships; conflict; mobbing; hospital; nurse