Investiční zlato - IT podpora - Zahoř, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním predikce pomocí umělých neuronových sítí. Na rozdíl od prací zabývajících se podobným tématem, řeší tato práce i samotný sběr dat, na kterých je úspěšnost predikce testována. Konkrétně se jedná o data související s investičním zlatem. Přes internetové obchody lze nakupovat zlato ve formě zlatých slitků. Sami prodejci uvádějí, že jejich ceny se odvíjí od ceny zlata na trhu a kurzu koruny. Cílem práce je posoudit predikční potenciál v těchto datech. K dosažení cíle byl vytvořen systém pro získávání potřebných dat do datového skladu, jejich předzpracování a vizualizaci. Dále byl vytvořen systém předpovídající ceny, a pomocí něj byla zkoumána úspěšnost predikce.
Gold investment - IT support
Keywords: umělé neuronové sítě; predikce; investiční zlato; artificial neural networks; prediction; gold investment