PSYCHO-SOCIÁLNÍ FAKTORY U DÍVEK A ŽEN S PORUCHAMI PŘÍJMU POTRAVY - Pomyjová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce je zpracována v části teoretické i v praktické. V teoretické části se zabývá problémy a charakteristikou poruch příjmu potravy, zejména vnímáním vlastního těla v období dospívání, puberty, adolescence, časné dospělosti a střední dospělosti a působení psycho-sociálních faktorů, rizikových faktorů. Poukazuje na možnost pravděpodobnosti vzniku poruch příjmu potravy, postoj společnosti a rodičů, nakolik jsou odlišné vztahy ke štíhlosti, sebehodnocení, jaké mají stravovací návyky a kterak jsou dnešní dívky informovány o poruchách příjmu potravy. Stěžejním cílem diplomové práce v praktické části je dokreslení teoretické části a popsání subjektivné vnímaných možných příčin od žen, které prodělaly PPP. Je zde popsáno šest kazuistik, které jsou následně shrnuty ve výsledcích. Možné připomínky a myšlenky jsou uvedeny v diskuzi.
The mental bulimia survey
Keywords: poruchy příjmu potravy; mentální bulimie; mentální anorexie; ideál štíhlosti; ideál krásy; nespokojenost se svým tělem; rizikové faktory; subjektivně vnímané příčiny; dotazované osoby; kazuistiky; tabulky.; food intake failure; mental bulimia; mental anorexia; ideal of slenderness; beauty ideal; dissatisfaction with her/his body; risk factors; subjectively sensed causes; interviewed persons; casuistries; tables