Srovnání městské a venkovské MŠ z hlediska dopravní výchovy a prevence úrazů - Zábojová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku dopravní výchovy a prevence úrazů dětí v předškolním věku. Jejím cílem je srovnání podmínek venkovské a městské mateřské školy z tohoto hlediska. Teoretická část je rozdělena na dva bloky. V prvním jsou popsány cíle, metody a prostředky dopravní výchovy, představuje dopravní výchovu jako součást environmentální oblasti RVP a zabývá se vzděláváním pedagogů 1. stupně základní školy v této oblasti. Druhý blok se věnuje úrazům dětí a jejich prevenci, zejména projektům, programům a aktivitám resortů v oblasti prevence dětských úrazů. Praktická část srovnává podmínky ve dvou vzorových mateřských školách. Jsou použity metody pozorování, rozhovorů a analýzy pracovních listů dětí. Součástí práce je také vlastní návrh práce s dětmi, hry, básničky a pracovní listy s dopravní tématikou.
Comparison of urban and rural kindergarten in terms of road safety education and accident prevention
Keywords: dopravní výchova; prevence úrazů; předškolní dítě; traffic education; injury prevention; pre-school child