Verifikace výskytu rozrazilu nitkovitého (Veronica filiformis) s komentářem k jeho současnému rozšíření v jižních Čechách - Hronek, Karel (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce sumarizuje data o rozšíření rozrazilu nitkovitém (Veronica filiformis) v jižní části Čech a přináší porovnání s literárními údaji. Uceluje tato fakta a uvádí doložené i sporné historické údaje, které ověřuje v terénu. Ve studovaném území bylo po revizi zjištěno a zmapováno celkem 45 lokalit z 54 evidovaných záznamů. Naleziště byly revidovány z herbářových položek, z několika databází, literatury a z ústních sdělení profesionálních i zájmových botaniků. Recentní výskyt byl zjištěn na 23 stanovištích a na dalších 10 územích byl evidován poprvé. Na nalezištích byly pořízeny tyto údaje: souřadnice a nadmořská výška, odhad velikosti, grafické zachycení populace a popis biotopu. Byl pořízen záznam dominantních druhů v bezprostředním okolí druhu. Výsledkem verifikace je též nově vygenerované mapové pole pro rozrazil nitkovitý. Dále byla na rostlinách rozrazilu nitkovitého změřena základní morfometrická charakteristika - poměr podpůrných listenů a k nim náležející květní stopky.
The current appearance of speedwell (Veronica filiformis) in the southern part of Bohemia