Zavádění nové sociální služby "Individuální poradenství" v občanském sdružení KONÍČEK - Barvínková, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce se zabývá zmapováním situace v oblasti sociálních služeb, potřebami osob s různým handicapem a možností rozvoje nové služby Sociálního poradenství v občanském sdružení KONÍČEK. V teoretické části se zabývám třemi velkými oddíly - představením organizace a jejích služeb, poradenstvím a programem sociálního poradenství. V kapitolách o organizaci představuji hlavní činnost sdružení, poskytované služby a management organizace. V kapitolách o poradenství se věnuji historii i současné podobě poradenství, jednotlivému rozdělení a funkci poradenské služby. Soustřeďuji se zde také na kvalitu poskytovaných služeb, jejich hodnocení a monitoring. Kapitoly o programu sociálního poradenství představují metodiku služby. Zabývám se zde podrobně cíly, posláním a průběhem služby, definicí cílové skupiny a jejími potřebami, jak služba reaguje na potřeby klientů. Dále navazuji kapitolami o organizačním zajištění služby, rozebírám jednotlivé pracovní pozice z pohledu požadavků a náplně práce. V závěrečných kapitolách prezentuji svůj kvantitativní výzkum. Tento výzkum proběhl formou standardizovaných dotazníků a zúčastnili se jej osoby s různým handicapem. V dotazníkovém šetření se soustřeďuji zejména na potřeby osob s handicapem v těchto oblastech: oblast zaměstnanosti, oblast volnočasových aktivit, oblast podpory při zařizování formalit spojených s využíváním služeb a informační servis. Výsledkem mého kvantitativního výzkumu je potvrzení hypotézy v závěru. Zároveň je výstupem této bakalářské práce zavedení služeb sociálního poradenství do praxe v občanském sdružení KONÍČEK.
New individual social consulting service in the civil society "Little horse"
Keywords: sociální poradenství; sociální služby; podpora; social couselling; social services; support