STRONG FEMALE CHARACTERS IN THOMAS HARDY'S NOVELS - Suchanová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá postavením žen ve Viktoriánské době, konkrétně ve fikci Thomase Hardyho. Cílem práce je analyzovat a charakterizovat Hardyho hrdinky, které navzdory zavedeným Viktoriánským společenským normám, vyčnívaly z davu. Thomas Hardy poukázal na problémy tykající se žen, které byly v té době převážně přehlíženy. Porovnáním hrdinek s tradičním představou viktoriánských žen, odhalíme jejich odlišnosti. Základem této práce je analýza tří ženských románů a jejich protagonistek - Bathsheby Everdenové z Daleko od hlučícího davu (1874), Eustacie Vyeové z Rodákova návratu (1878) a Tess Durbeyfieldové z Tess z D'Urbervillů (1891). První kapitola se bude soustředit na popis Viktoriánského období a jeho společnosti, obzvláště žen a jejich status v patriarchální společnosti. Následující kapitoly se budou věnovat již zmíněným ženským postavám, jejich modernímu smýšlení a pokusům vzdorovat Viktoriánským ideálům. Tyto ženy čelily tradičním genderovým rolím Viktoriánské společnosti a usilovaly o zrovnoprávnění.
STRONG FEMALE CHARACTERS IN THOMAS HARDY'S NOVELS
Keywords: Viktoriánské období; ženy; Thomas Hardy; Daleko od hlučícího davu; Rodákův návrat; Tess z D'Urbervillů; Victorian era; women; Thomas Hardy; Far from the Madding Crowd; The Return of the Native; Tess of the d'Urbervilles