Vývoj sezónní nabídky ovoce a zeleniny v bio kvalitě - Hauerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Podíl ekologických sadů na celkové rozloze sadů je v Česku patrně nejvyšší z celé Evropské unie. V důsledku nesprávně nastaveného systému dotací se v nich ale neprodukuje skoro žádné ovoce. Nízká je i produkce české bio zeleniny, ačkoliv jsou u nás pro její produkci ucházející klimatické podmínky a má zde dlouholetou tradici. Cílem práce bylo vyhodnocení sezónní nabídky ovoce a zeleniny v bio kvalitě ve třech sledovaných měsících a porovnání cen ekologické a konvenční produkce v různých typech obchodů. Z výsledků je patrné, že nabídka ovoce a zeleniny v bio kvalitě je v super- a hypermarketech pro zákazníky nejpříznivější v měsíci květnu. Ceny ekologické a konvenční produkce jsou velmi rozdílné, a to i mezi jednotlivými zaznamenanými obchody. Celková nabídka ve všech sledovaných obchodech je vcelku příznivá a z mého pohledu pro zákazníky dostačující. Nejširší sortiment ovoce a zeleniny v bio kvalitě nabízejí internetové obchody. Naopak supermarket Lidl a Penny nemá ve své nabídce žádné ovoce a zeleninu v bio kvalitě.
Development of seasonal offer of organic fruit and vegetable
Keywords: bio ovoce a bio zelenina; sezónnost; nabídka; cenové relace.; organic fruit and vegetables; seasonal nature; offer; price relations.