Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa - Mužíková, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa. V literární rešerši jsou popsány základní charakteristiky vepřového masa a vývoj posmrtných změn, při kterých dochází ke zrání nebo k případným odchylkám. V praktické části byly naměřeny hodnoty pH a bioimpedance u dvou různých plemen prasat, čistokrevné linie Českého bílého ušlechtilého a hybridní linie křížence Large White a Landrase. Prasata pocházela z odlišných chovů. Hodnoty pH a pH ve všech případech odpovídaly jakosti normálního masa. Při porovnání kvalitativních ukazatelů mezi plemeny nebyl prokázán statisticky významný rozdíl (p > 0,05). Na základě vyhodnocení korelační závislosti bylo shledáno, že nejvíce závislé hodnoty jsou hodnota pH na teplotě, kdy r = -0,50 a r? = 25,1 %.
The comparison of selected quality indicators of pork meat
Keywords: vepřové maso; hodnota pH; PSE; postmortální změny; bioimpedance; pork meat; pH value; PSE; postmortal changes; bioimpedance