Zastoupení vápníku ve vybraných mléčných výrobcích - Šindelářová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá nejvýznamnějšími minerálními látkami, které jsou zastoupeny v mléce, a úlohou vápníku v lidském těle. Dále je zde charakterizován obsah vápníku a jeho dostupnost ve vybraných mléčných produktech a dalších potravinách. Další část se věnuje problematice laktózové intolerance - definice, projevy, diagnostika a léčba. Poslední část se věnuje analytickým metodám sloužícím ke stanovení obsahu vápníku v mléce.
Proportion of calcium in selected dairy products
Keywords: mléko; laktózová intolerance; obsah vápníku v potravinách; metabolismus vápníku; metody stanovení vápníku; milk; lactose intolerance; calcium content in food; calcium metabolism; methods for determination of calcium