Women Writers during the Romantic Era with Respect to the Victorian Tradition - Malá, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je dílo a myšlenkový odkaz ženských autorek převážně první poloviny 19. století, jejichž literární tvorba nese prvky romantismu a zároveň je psána v duchu odkazu viktoriánské literární tradice období kritického realismu. Úvodní teoretická část práce podá přehled literárního období britského romantismu, jeho hlavní znaky, představitele a literární tématiku ve srovnání s charakteristikou viktoriánského období a přínosem kritického realismu v literatuře. Jádrem práce bude literárněvědná analýza stěžejních románů anglických spisovatelek zmíněného období (Jane Austenová, sestry Bronteovy) s cílem porovnat romantické prvky a tendence vybraných románů (Na Větrné hůrce, Pýcha a předsudek) a prvky kritického realismu. Závěrečná kapitola práce se pokusí zhodnotit význam britských ženských autorek v období 19. století v literatuře a ve společenském kontextu viktoriánské Anglie.
Women Writers during the Romantic Era with Respect to the Victorian Tradition
Keywords: Jane Austenová; Emily Bronteová; viktoriánské období; význam ženských spisovatelek; Romanticism; Realism; novels; Jane Austen; Emily Brontë; women rights