Kompetice temperátních koprofágních brouků - konečné rozuzlení? - Vácha, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2023)
V České republice byl studován vliv sezóny, oslunění, velikosti "habitatu" a vnitrodruhové agregace na koprofágní brouky. Byly provedeny experimenty zaměřené na vnitrodruhovou agregaci larev jednotlivých druhů brouků a jejich interakci s žížalami. Všechny výše uvedené faktory měly určitou míru vlivu na početnost a druhovou bohatost brouků. Kromě toho se různé druhy segregují podél os těchto faktorů, nebo se vnitrodruhově agregují, a tím usnadňují druhovou koexistenci.
Competition of temperate dungbeetles - final resolution?
Keywords: agregace; kompetice; sezonalita; koprofilní společenstvo; koprofágní brouci; žížaly; temperát; koexistence; časoprostorové segregace; aggregation; competition; seasonality; coprophilous community; coprophagous beetles; earthworms; temperate; coexistence; spatiotemporal segregation