Sociální fungování v domově pro seniory během pandemie Covid-19 - Krejčová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce řeší sociální fungování v domově pro seniory během pandemie Covid-19. V teoretické části jsou vymezeny pojmy stáří a stárnutí. Dále je zde definováno sociální fungování, onemocnění Covid-19 a omezení, která byla s pandemií Covid-19 spojena. Praktická část bakalářské práce obsahuje zpracování a vyhodnocení výsledků, které byly získány díky výzkumnému šetření. Bakalářská práce si kladla ambice charakterizovat sociální fungování klientů a klientek konkrétního domova pro seniory během pandemie Covid-19. Pro naplnění tohoto cíle byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie prostřednictvím metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Hlavní výzkumná otázka je: Jak se změnilo sociální fungování klientek a klientů v konkrétním domově pro seniory vlivem pandemie Covid-19? Komunikační partneři byli vybráni na základě předem stanovených kritériích. Z důvodu vyšší plauzibility výzkumu byl uskutečněn doplňkový rozhovor s vrchní sestrou, která zhodnotila sociální fungování klientů domova pro seniory. Při vyhodnocování získaných dat byla využita metoda otevřeného kódování. Z provedeného výzkumu vyplývá, že každý klient domova pro seniory byl nějakým způsobem pandemií Covid-19 ovlivněn. Na to, jak moc pandemie ovlivnila sociální fungování klientů, měla vliv jejich osobnost a to, jak dokázali zvládat náročné životní situace. Bakalářská práce může přispět jako metodická pomůcka pro sociální pracovníky v práci se seniory či může být použita jako informační materiál pro veřejnost. Také přinese zpětnou vazbu pro vedení domova pro seniory, ve kterém byl výzkum uskutečněn.
The Social Functioning in Retirement Home during the Covid-19 Pandemic
Keywords: Sociální fungování; senior; Covid-19; stárnutí; stáří; domov pro seniory; pandemie; Social Functioning; Senior; Covid-19; Age; Aging; Retirement Home; Pandemic