Proměny současné české rodiny aneb mezi manželstvím a "psí knížkou" - Hatáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Následující bakalářská práce se zabývá současnými trendy rodinného chování v České republice. Klíčovou otázkou je vztah dnešní mladé generace k nesezdanému soužití a k manželství. Postupně jsou uvedeny nejzásadnější změny ve struktuře české rodiny. Práce se dále snaží zařadit současnou společnost v rámci Evropy z hlediska nejrůznějších demografických charakteristik, kterými jsou například míra sňatečnosti, rozvodovosti či počty narozených dětí. Na základě provedeného výzkumu bylo zjištěno pozitivní postavení dnešní mladé generace k manželské instituci a naopak značná nedůvěra k trvalému nesezdanému soužití.
Changes in contemporary Czech family or marriage between a cohabitation
Keywords: Rodina; manželství; nesezdané soužití; sňatek; mladá generace; Family; marriage; cohabitation; marriage; young generation