Autorská kniha - inspirace řeckou mytologií - Novotný, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová se skládá ze dvou částí: teoretické části a části praktické. Teoretická část práce tvoří ucelený teoretický koncept, který hledá inspirační zdroje právě v řeckých mýtech a nabízí možná tvůrčí východiska pro praktickou část, kterou je tvůrčí výtvarný projekt realizace autorské knihy. Teoretická část popisuje vznik a vývoj mytické tradice v Řecku. Hlavní zdroj inspirace nachází v mýtu o počátku, jehož autorem je epický básník Hésiodos. Mytický pohled na počátek v chaosu se snaží obohatit o pohled předsokratovských filosofů, kteří ovlivněni mytickou tradicí hledali racionální počátek, prvotní jsoucno. Autorská kniha inspirovaná mýtem o počátku je zhotovena formou leporela formátu A2 o deseti listech.
Artist book - inspired by greek mythology
Keywords: kniha; řecká mytologie; mýtus; předsokratovská filosofie; artist book; Greek mythology; myth; Pre-Socratic philosophy