Umírání a smrt v pojetí Elisabeth Kübler-Ross - Tothová, Eva (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce pojednává o umírání a smrti v pojetí Elisabeth Kübler-Ross. Jakým způsobem tato jedinečná osoba vnímala umírání a smrt, co bylo smyslem a hlavní náplní jejího života. Elisabeth Kübler-Ross převážný svůj život zasvětila pomoci druhým s nevyléčitelnou chorobou, jejich rodinám a blízkým. Během svého působení, pomoci druhým, popsala a definovala pět fází vyrovnávání s nevyléčitelnou nemocí. Byla vzornou posluchačkou, přítelkyní, každý její pacient byl jejím učitelem. Možnost sedět u lůžek umírajících, naslouchat nemocným, podávat pomocnou ruku těm, kteří ji potřebují, vnímala jako dar, smysl svého života. Popsala tři fáze smrti. Všem lidem chtěla sdělit poselství, které je vyjádřeno v práci.
Dying and death in the conception of Elisabeth Kübler-Ross
Keywords: Elisabeth Kübler-Ross; biografie; terminální onemocnění; umírání; smrt; reakce pacientů; rodina nemocného; stáří; komunikace; porozumění; láska; pomoc druhým; sebevraždy; smysl práce Elisabeth Kübler-Ross; sympatizanti; kritici.; Elisabeth Kübler-Ross; biography; terminal affection; dying; exitus; patients´ response; patientś family; old age; communication; intellection; attachment; bailout; self murders; sense of Elisabeth Kübler-Ross´ work; fellow travellers; critics.