Srovnání GM hybridu kukuřice MON 810 s vybranými hybridy. - Pospíchal, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit a porovnat výskyt zavíječe kukuřičného a produkční schopnost čtyř hybridů kukuřice (Zea mays L.) o různé ranosti. K porovnání byl založen pokus na pozemku mého otce v Kliměticích ve Středočeském kraji. Před sklizní byly provedeny odběry k zjištění obsahu sušiny v biomase, sloužící k určení termínu sklizně. Počet odběrů závisel na dosažení požadovaného obsahu sušiny v biomase. Při sklizni byl stanoven výnos a sušina biomasy, výnos a podíl palic, výnos sušiny a škrobu. Z pokusů byly zjištěny rozdíly v napadení zavíječem kukuřičným. Dále byly zjištěny rozdíly ve sledovaných parametrech, které byly odvislé od různého užitkového směru a ranosti daných hybridů. Výsledkem bylo zhodnocení daných hybridů a určení vhodnosti pěstování v podmínkách, které má na pozemcích můj otec.
Comparison of GM hybrid maize MON 810 with hybrids selected
Keywords: kukuřice; zavíječ kukuřičný; geneticky modifikovaná kukuřice; biomasa; sušina biomasy; výnos škrobu; corn; corn borer; genetically modified corn; biomass; dry matter content of biomass; starch yield