Optimalizace fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům - Bernáth, Martin (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zaměřuje na optimalizaci využití fotovoltaických elektráren v domácnostech. Byly navrženy tři metody pro optimalizaci umístění panelů v závislosti na sklonu a orientaci, včetně metody využívajících cenový model. Dále byl vytvořen algoritmus pro optimalizaci spotřeby pomocí využití přebytečného výkonu fotovoltaického pole, který umožňuje naplnit volnou výkonovou kapacitu spotřebiči. Kromě toho byla vyvinuta uživatelská aplikace, která umožňuje simulovat a vizualizovat různé aspekty spojené s fotovoltaickými elektrárnami a poskytuje uživatelům nástroje pro optimalizaci využití vlastního zdroje elektřiny. Výsledky práce představují přínos pro domácnosti, které zvažují investici do fotovoltaických elektráren a usnadňují rozhodování o nejlepším způsobu zapojení jednotlivých spotřebičů v závislosti na parametrech umístění a výkonu elektrárny.
Optimization of Photovoltaic Power Plant for Households
Keywords: energetická účinnost; optimalizace fotovoltaické energie; fotovoltaické panely; sklon a orientace panelů; simulační aplikace; energy efficiency; optimization of photovoltaic energy; photovoltaic panels; slope and orientation of panels; simulation application