Energetická bilance povrchu krajiny v lesně-zemědělském povodí - Schneedörfler, Marek (Jihočeská univerzita, 2018)
Obsahem této diplomové práce je určení, statistické vyhodnocení energetické bilance povrchu krajiny a jejich dalších vybraných parametrů prostřednictvím nástroje dálkového průzkumu Země a za pomoci pozemně měřených meteorologických prvků. Součástí práce je také mapování krajinného pokryvu a posouzení jeho vlivu na mikroklima v dané oblasti. Modelovou oblastí pro výzkum tohoto typu se stalo území Novohradských hor, konkrétněji povodí Bedřichovského potoka. V povodí Bedřichovského potoka se nacházejí všechny podstatné skupiny krajinného pokryvu (lesy, trvalé travní porosty, orná půda, stavby), a proto je zde hodnocení energetické bilance vhodné.
Energy balance of landscape surface in forested and agricultural catchment
Keywords: energetická bilance; krajinný pokryv; sluneční energie; teplo; vegetace; výpar; energy balance; evaporation; heat; Land Cover; solar energy; vegetation