Kvalita účetních dat v řízení podniku - Vlčková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná disertační práce se zabývá analýzou kvality účetních dat potřebných pro řízení podniku. Hlavním cílem práce je posoudit kvalitu účetních dat na základě vybraných kritérií, které ji příčinně ovlivňují, přičemž koncentrací zájmu je návrh modelu na určení kvality účetních dat pro řízení podniku. Autorka se zaměřila na problematiku kvality účetních dat, stanovení kritérií, která ji negativně ovlivňují a na jejich vliv při řízení podniku. Jednotlivá kritéria byla stanovena jak pro finanční, tak pro manažerské účetnictví, jakožto základní informační zdroj pro hodnotové řízení podniku. V návaznosti byly provedeny postupy výpočtu vah jednotlivých kritérií a sestaveny modely na zhodnocení kvality účetních dat. Na základě modelu kvality dat finančního účetnictví byla v dalším kroku aplikována vícenásobná regresní analýza a kroková analýza, na základě kterých se hodnotila závislost mezi kvalitou účetních dat a vybranými finančními ukazateli. V rámci manažerského účetnictví bylo dále analyzováno, v jakém rozsahu české podniky využívají manažerské účetnictví a jaké znalosti mají v této oblasti manažeři podniků. Po zhodnocení těchto šetření byl sestaven manuál na implementaci manažerského účetnictví pro malé a střední podniky, který je součástí přílohy této disertační práce.
Quality of accounting data in management
Keywords: Analytic Hierarchy Process; kvalita účetních dat; Saatyho matice; kroková analýza; vícenásobná lineární regrese.; Analytic Hierarchy Process; Quality of Accounting Date; Saaty´s Matrix; Multiple Linear Regression.