Problematika naplňování standardů kvality sociálních služeb v pobytových zařízeních v Plzeňském kraji - Kašparová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Kvalita sociálních služeb může být garantována prověřováním podle předem definovaných, měřitelných kritérií. Těmi jsou v sociální oblasti standardy kvality sociálních služeb. Standardy kvality jsou vymezeny jako soubor kritérií, jejichž prostřednictvím je definována úroveň kvality poskytování sociálních služeb v oblasti personálního a provozního zabezpečení sociálních služeb a v oblasti vztahů mezi poskytovatelem a klienty. Cílem práce bylo zjistit, s jakými problémy se při zavádění standardů kvality sociálních služeb potýkají pobytová zařízení v Plzeňském kraji. Dílčím cílem práce pak nastínit možné varianty řešení, jak optimalizovat daný stav. Data byla získána prostřednictvím kvalitativního výzkumu. K dosažení cílů práce byla zvolena metoda dotazování, technika polořízeného rozhovoru a obsahová analýza dokumentů. Výzkum probíhal ve vybraných pobytových zařízeních sociální péče v Plzeňském kraji. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že za složitější z hlediska zavádění, avšak velmi přínosné v praxi, pobytová zařízení sociální péče považují standard č. 2 Ochrana práv osob a standard č. 5 Individuální plánování. Obtíže činilo také formulování a definování standardů, zvláště u standardu č. 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb. Další problémy, se kterými se zařízení potýkají, jsou motivace, časová náročnost a administrativní zátěž zaměstnanců. Návrhy řešení k optimalizaci současné situace směřují do oblastí informovanosti, využití informačních technologií a zlepšení systému celoživotního vzdělávání. Z kvalitativního výzkumu byla stanovena následující hypotéza: Dosažená kvalifikace sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách ovlivňuje zavádění standardů kvality. Diplomová práce se může stát inspirací a zdrojem informací pro zařízení, která korigují stávající návrhy nebo řeší prvotní zavádění standardů kvality sociálních služeb. Zásadní přínos mohou mít zejména uvedené návrhy na optimalizaci, jejichž podrobnější rozpracování by se mohlo stát předmětem další práce v sociální oblasti.
The issue of meeting quality standards in residential social service facilities in the Pilsen region
Keywords: inspekce sociálních služeb; Plzeňský kraj; pobytové služby; sociální služba; standardy kvality; inspection of social services; Pilsen region; residential services; social service; quality standards