Hodnocení kontaminace ryb ve významných rybářských revírech - Červený, Daniel (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá hodnocením kontaminace ryb vybranými cizorodými látkami z řad toxických kovů, polychlorovaných bifenylů a pesticidů v 31 vybraných rybářských revírech. Sledování polutantů bylo prováděno v období let 2006 ? 2010. Odlovy byly prováděny pomocí elektrických agregátů a rybářských udic. Sledování obsahu cizorodých látek bylo prováděno ve svalovině ryb odlovených v dané lokalitě. Ve svalovině ryb byly sledovány koncentrace Hg, Cd, Pb, PCB, DDT, HCH a HCB. Jako referenční druh byl pro porovnání zatížení jednotlivých lokalit využit cejn velký (Abramis brama). Výsledky analýz svaloviny ryb byly konfrontovány s příslušnými hygienickými limity. Na 18 lokalitách bylo zjištěno překročení hygienického limitu u některého ze vzorků. Hlavním polutantem kontaminujícím vodní prostředí byla rtuť.
Assessment of fish contamination in important fishing grounds
Keywords: toxikologie; rtuť; PCB; DDT; zdraví; vodní prostředí; ryby; toxicology; mercury; PCB; DDT; fish; aquatic environment; health