Křížová cesta aneb poslední cesta Ježíše Krista - Teplá, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své diplomové práci jsem se pokusila uchopit problematiku křížových cest nejen po stránce výtvarné, ale trochy i po té duchovní. Obě strany mě fascinovaly. V úvodu se stručně zabývám obecně vývojem postavení náboženství ve společnosti a trochu se dotknu i lidové zbožnosti a s ní souvisejících poutí, na kterých se okolo svátků velikonočních často uplatňovala pobožnost křížové cesty. Stěžejní je však samotné chápání křížové cesty v rovině duchovní a výtvarné, její vývoj, podoba a kodifikace. Následuje moje pojetí poslední cesty Ježíše Krista a její výtvarná podoba. Tato podoba však není nijak nahodilá, ale koresponduje s prostorem kaple sv. Antonína. Autorem tohoto architektonického skvostu je architekt Ladislav Kuba a odráží se v něm pojetí současné architektury.
Station of the Cross or the final journey of Jesus Christ