Spor o povahu režimu se zaměřením na Slovenskou republiku - Jiskra, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2023)
V této bakalářské práci se budeme zabývat sporem o povahu politického režimu Slovenské republiky. První část bude zaměřena na teorii politických režimů. Zde si vymezíme základní pojmy, jako je demokratický, autoritářský a totalitní režim. Dále se budeme zaobírat teorií hybridních režimů, jejich možnými klasifikacemi a vybranými příklady. Druhá část práce bude věnována samostatné politické situaci na Slovensku. Zaměříme se přitom na kauzy, které doprovázely stranu Smer-SD po dobu jejího působení v politice. Dále se s pomocí organizace Freedom House podíváme, jak hodnotí vybrané kategorie, které považuje za důležité pro demokratický režim v souvislosti se Slovenskou republikou. V poslední části využijeme teoretické poznatky o politických režimech a výsledky empirického zkoumání. Výsledkem bude přirazení slovenského politiky k vybranému politickému režimu.
The dispute over the nature of the regime with a focus on the Slovak Republic
Keywords: Slovensko; politický režim; korupce; kauzy; Smer-SD; Slovakia; political regime; corruption; cases; Smer-SD