Využití vztahu člověka k přírodě v sociální práci - Malíková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá vztahem člověka k přírodě z pohledu sociální práce. Teoretická část se věnuje historickému vývoji vztahu člověka k přírodě a teologickému pohledu na tento vztah. Část zabývající se praxí představuje tři oblasti: zooterapii, zahradní terapii a sociální zemědělství. Obsahuje jejich stručný vývoj, popisuje současné dění v těchto oblastech. Odkrývá možnosti využívání interakcí člověka a přírody v rámci sociální práce.
The use of human relation to the nature in a social work
Keywords: green care; zooterapie; zahradní terapie; sociální zemědělství; canisterapie; hiporehabilitace; vztah k přírodě; environmentální výchova; green care; animal-assisted therapy; garden therapy; social horticulture; canistherapy; hiporehabilitation; humannature relationship