Problematika nápojových automatů a pitného režimu žáků základních škol - Litvanová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Pitný režim patří mezi témata, o kterých je neustále diskutováno. Nedodržováním zásad správného pitného režimu jsou nejvíce ohroženi na zdraví nedostatkem tekutin děti a senioři. Problém je jednak v nedostatečném příjmu tekutin, ale také v kvalitě přijímaných nápojů. Jedním ze zásadních problémů, které vedou k tomu, že děti pijí nevhodné nápoje, může být to, že na většině základních škol mají k dispozici nápojové automaty s nevhodným spektrem nabízených slazených a sycených nápojů. Následkem dlouhodobé pravidelné konzumace může být nárůst nadváhy, obezity a také zvýšená kazivost zubů u dětí. Hlavním cílem této diplomové práce bylo zmapovat, zda žáci 2. stupně ZŠ dodržují vhodný pitný režim během vyučování. Diplomová práce je dále zaměřena na zjištění množství a preference nápojů, které si žáci nakupují v nápojovém automatu. Dalšími dílčími cíli bylo zjistit, jaké nápoje si děti nosí z domova a zda se rodiče a pedagogové snaží edukací ovlivnit pitný režim během vyučování a spektrum nápojů, které si děti kupují ve školním nápojovém automatu. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o vodě v organismu, pitném režimu, o jednotlivých druzích nápojů a následcích nedostatečného a nadměrnému příjmu tekutin. Obsahem praktické části je zpracování dat získaných prostřednictvím kvantitativního výzkumného šetření mapujícího problematiku pitného režimu žáků základní školy. Diplomová práce může posloužit jako zdroj informací jak pro pedagogy, tak rodiče, případně zřizovatele školských zařízení. Doporučení uvedená v závěru mohou v případě zájmu zainteresovaných osob ovlivnit a zkvalitnit pitný režim žáků na základních školách.
Issues of drinks dispensers and water intake of elementary-school pupils
Keywords: Balené vody Dehydratace Děti Nápoje Nápojové automaty Pitný režim Voda; Bottled water Dehydration Children Drinks Beverage machine Drinking regime Water