Zahrádkářské osady v Českých Budějovicích z pohledu ekosystémových služeb - Homolková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce s názvem Zahrádkářské osady v Českých Budějovicích z pohledu ekosystémových služeb se skládá z literární rešerše, metodiky a následného vyhodnocení dotazníkového šetření. V úvodu jsou vysvětleny důležité pojmy, jako zahrádkářská osada, stručná historie zahrádkářských osad v České republice a ekosystémové služby. U podrobnějšího definování ekosystémových služeb je přiblížený jejich vztah pro zahrádkářské osady. Výzkum byl prováděn formou dotazníkového šetření. Tento dotazník byl poskytnut k dobrovolnému vyplnění 53 respondentům v zahrádkářských osadách na území města České Budějovice (Husova kolonie a České Vrbné). Zkrácenou formu dotazníku, určenou pro respondenty bez pozemku v zahrádkářské osadě, vyplnilo 20 dotázaných. Výsledkem práce je analýza a zhodnocení všech odpovědí na dotazníkové otázky z pohledu ekosystémových služeb vysvětlených v literární rešerši. Hned z první otázky v dotazníkovém šetření vyplývá, že 86,7 % dotázaných zahrádkářů vnímá zahradu jako zdroj čerstvé zeleniny a ovoce. 85 % dotázaných má zahradu jako místo odpočinku. Celých 100 % dotázaných zahrádkářů má kompost, 94 % jímá z různých důvodů vodu, 71 % preferuje a pěstuje na svém pozemku aspoň nízké odrůdy dřevin. Z výsledků můžeme usuzovat, že lidé mají zahradu hlavně za účelem čerpání kulturní služby ekosystémů (odpočinek, sociální interakce, relax, ..) a služba zásobovací v podobě různých výpěstků je "pouze bonus" doprovázející odreagování se prací na zahradě.
Allotment gardening and ecosystem services in the town of České Budějovice
Keywords: Zahrádkářské osady; ekosystémové služby; České Budějovice; Allotment gardening; ecosystems services; České Budějovice