Předpokládané znalosti systematiky vyšších rostlin na základě rozboru učebnic přírodopisu - Adamcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá rozborem jednotlivých učebnic, zejména porovnáním informací znalostí vyšších rostlin. Analyzuje množství odborné terminologie, průběžné opakování učiva, možnosti praktických úkolů i grafickou stánku učebnic. Bylo zjištěno, že učebnice splňují požadavky rámcového vzdělávacího programu, vydaného ministerstvem školství, ale pomocí analýzy se přišlo i na velké rozdíly v učivu hodnocených učebnic. Praktická část se věnuje skladbě dotazníku pro žáky sedmých tříd, jeho vyhodnocení a porovnání mezi jednotlivými školami. Vyhodnocení jednotlivých otázek a úspěšnost tří různých škol je zobrazeno ve formě grafů pro lepší přehlednost. Součástí praktické části jsou uvedeny příklady vyplněných dotazníků.
Anticipated knowledge of vascular plant systematics based on textbook analyses
Keywords: systematika; vyšší rostliny; učebnice; srovnávání; dotazník; grafy; systematics; higher plants; textbooks; comparing; questionnaire; charts