Ještě že jsme každý jiný! Problematika odlišnosti v MŠ - Mercer, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se věnuje problematice výchovy k toleranci na úrovni preprimárního vzdělávání, se zaměřením na využití metody práce s příběhem. V teoretické části představuje základní sociologické a psychologické teorie odlišnosti, předsudků a jejich odbourávání. Zaměřuje se na význam osobní zkušenosti při práci s předsudky a na příběh jako pedagogický nástroj, který osobní zkušenost dokáže zprostředkovat. V praktické části nabízí tři autorské příběhy zaměřené na rozvoj tolerance u předškolních dětí, které byly vytvořeny jako podpůrný metodický materiál pro vyučující mateřských škol. Práce též předkládá evaluaci příběhů z praxe pěti učitelek mateřských škol.
Thank Goodness we all are different! The Issue of Diversity in Preschool Education
Keywords: výchova k toleranci; preprimární vzdělávání; předsudky; teorie kontaktu; práce s příběhem; teaching tolerance; early childhood education; prejudice; contact theory; storytelling