Komplexní léčebná rehabilitace u pacientů po operacích Dupuytrenovy kontraktury - Dyrynková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou Dupuytrenovy kontraktury. V teoretické části popisuji palmodigitální aponeurózu, kineziologické aspekty jemné motoriky, Dupuytrenovu nemoc, její klasifikaci, symptomatologii, souvislosti s pohlavím, s věkem, národností, eventuální souvislosti s nemocemi a dále popisuji možnosti léčby. Cílem práce bylo sestavit a navrhnout terapeutický plán a následně jej vyhodnotit z hlediska probandova subjektivního vnímání a porovnat s naměřenými výsledky. V praktické části jsem zhotovila tři kazuistiky o probandech, kteří se podrobili operaci Dupuytrenovy kontraktury. Data jsem získala odebráním anamnézy a zpracováním vstupního a výstupního kineziologického rozboru, dále jsem použila pozorování a semistrukturovaný rozhovor. První dva probandi absolvovali v rámci mé bakalářské práce deset terapií a třetí pouze čtyři, protože musel terapii předčasně ukončit ze zdravotních důvodů. V prvních dvou případech byla nejvíce omezena extenze a u třetího probanda bylo největší omezení ve snížené svalové síle a bolestivostí úchopů. Dle vstupního kineziologického rozboru jsem navrhla krátkodobý plán a v rámci terapie jsem se soustředila na jeho plnění. V rámci kineziologických rozborů jsem použila aspekci, palpaci, antropometrické vyšetření, goniometrii, svalový test, table top test, vyšetření citlivosti a úchopů, také jsem se vždy probanda doptávala na subjektivní vnímání jeho nemoci. Z výstupních hodnocení vyplynulo celkové zlepšení u obou pacientů. Druhý pacient neměl po skončení terapie žádná omezení. Prvního pacienta i přes viditelná zlepšení stále trápila ztuhlost ruky po ránu a po zvýšené manuální práci a brnění I. - III. prstu pro pravděpodobně počínající syndrom karpálního tunelu. Splnění stanovených cílů v průběhu terapie lze mínit na základě sestavení jednotlivých rehabilitačních plánů, zhodnocení objektivních testů a subjektivního vnímání probanda.
Comprehensive therapeutic rehabilitation of patients after surgery of Dupuytren's contracture
Keywords: Dupuytrenova nemoc; Dupuytrenova kontraktura; flekční kontraktura; palmární aponeuróza; rehabilitace; chirurgická léčba; Dupuytren's disease; Dupuytren's contracture; flexion contracture; palmar aponeurosis; rehabilitation; chirurgical treatment