Sociální práce s lidmi s poruchou hromadění - Adámková, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá poruchou hromadění a možnostmi sociální práce s lidmi s touto poruchou. Text je členěn do tří kapitol. První část zkoumá poruchu hromadění z psychologického hlediska, vymezí ji a charakterizuje. Druhá část se již zabývá sociální rovinou, dopady hromadící poruchy na život hromadiče, jeho rodiny a širšího okolí. Ve třetí části se práce věnuje úkolům a možnostem sociální práce s hromadiči a nastiňuje vhodný způsob komunikace s nimi. V diskuzi konfrontuji teoretické prameny s kazuistikami získanými pro tuto práci. Dvě kazuistiky byly získány pomocí vlastních rozhovorů s klienty a sociálními pracovnicemi v organizaci Fokus a třetí byla poskytnuta orgánem OSPOD města Přeštice. Všechny kazuistiky v podstatě potvrzují zjištění z odborné literatury a ukazují, že hlavním faktorem úspěchu při léčbě a práci s hromadiči, je jejich vůle.
Social work with people with Hoarding disorder
Keywords: hromadění; porucha hromadění; hromadič; Diogenův syndrom; dopady hromadění; sociální práce; hoarding; hoarding disorder; hoarders; Diogenes syndrome; hoarding impacts; social work