Aktivizační činnosti jako nedílná součást sociální práce v Domově seniorů Benešov - Plačková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na aktivizační činnosti jako součást sociální práce v domově pro seniory. Cílem teoretické části bakalářské práce je popsat sociální práci, roli a náplň činnosti sociálního pracovníka a jednotlivé aktivizační činnosti využívané v domově pro seniory. V teoretické části jsou vyjmenovány osobnostní předpoklady a dovednosti sociálního pracovníka při práci se seniory, role sociálního pracovníka a náplň jeho činnosti v domovech pro seniory. Dále se tato část se také věnuje individuálnímu plánování a popisu aktivizačních činností ve všeobecné rovině a popisu aktivit, které se ve větší nebo menší míře uplatňují v Domově seniorů Benešov. Teoretická část byla vytvořena pomocí metody analýzy a syntézy z dat odborné literatury a jiných zdrojů zabývajícími se problematikou seniorů a aktivizačními činnostmi. Cílem praktické části je zjistit, jaké jsou možnosti a limity sociální práce se zaměřením na aktivizační činnosti v Domově seniorů Benešov. V závislosti na cíli byly stanoveny dvě výzkumné otázky. Hlavní výzkumná otázka zní: Jaká jsou specifika sociální práce v domově pro seniory? Dílčí výzkumná otázka zjišťuje, jaká je role a činnost sociálního pracovníka v oblasti aktivizačních činností v domově pro seniory. Pro splnění cíle byl zvolen kvalitativní výzkum. Byla použita metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru, sekundární analýza dat a metoda SWOT analýzy. Výběrový soubor tvořily 3 sociální pracovnice Domova seniorů Benešov. Výzkum ukázal, že sociální práce v Domově seniorů Benešov je limitována mnoha faktory, je to například nedostatek finančních prostředků, který velmi ovlivňuje aktivizační programy. Dále je to špatná motivace klientů. Role a činnosti sociálních pracovníků v Domově seniorů Benešov jsou u dvou respondentek podobné a jedna respondentka řídí a kontroluje sociální práci prováděnou sociálními pracovnicemi a dohlíží na organizování a provádění volnočasových aktivit klientů. Získané poznatky bakalářské práce je možné využít jako zdroj o aktivizačních činnostech a sociální práci v Domově seniorů Benešov a také jako podklad pro zlepšování služeb v tomto zařízení. Práce bude využita jako zpětná vazba pro zařízení, kde byl výzkum realizován.
Activation Activities as an Integral Part of Social Work in Nursing Home in Benešov
Keywords: Aktivizace; možnosti; limity; sociální práce; specifika; role; činnosti; Activation; possibilities; limits; specifics; roles; activities