Fyzioterapie u adolescentů při specifické sportovní zátěži - kickbox - Mašková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2014)
Současným neblahým trendem naší doby se stal sedavý způsob života. Jedním ze základních faktorů, který ovlivňuje životní styl u dětí a mladistvých, je rodina. Pokud jsou neaktivní rodiče, dost často svou nelibost v pohybových aktivitách naučí i své potomky. Nedostatečná fyzická aktivita vede ke vzniku řady civilizačních onemocnění a je úzce spjata s problémy pohybového aparátu. Sportovní aktivity jsou kompenzací za nedostatek pohybu. Sportování má pozitivní vliv na naše tělesné a duševní zdraví. Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat při výběru konkrétního sportu, zvláště pokud se jedná o výběr sportu pro děti a mladistvé, protože najdeme spoustu sportovních aktivit, které jsou zaměřeny jednostranně. Takové jednostranné zatěžování vede ke vzniku funkčních poruch, k bolesti pohybového aparátu, a při dlouhodobém trvání bez dostatečné kompenzace může způsobit zdravotní problémy a vadné držení těla. Funkční a posturální poruchy mají negativní dopad na sportovní výkon, mohou zhoršovat kvalitu pohybového aparátu a dokonce mohou vyřadit sportovce z tréninkového procesu. Ideální způsob, jak se vyvarovat obtížím pohybového aparátu, je využití fyzioterapeutických postupů a metod, při kterých dochází k pohybové kompenzaci a svalové harmonizaci. V teoretické části popisuji poznatky, které souvisí s držením těla. Uvádím zde testy, kterými můžeme zhodnotit posturu a ozřejmit vadné držení těla. Pro seznámení a přiblížení k problematice jsou vysvětleny základní bojové techniky, které se používají v kickboxu, jeho charakteristika a klasifikace závodních disciplín. Dále uvádím fyzioterapeutické metody, které můžeme použít pro ovlivnění vadného držení těla. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaký vliv má trénování kickboxu na držení těla u adolescentů a zda bude mít použití fyzioterapeutických postupů a metod pozitivní vliv na jejich posturu. V praktické části práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvořili tři probandi, navštěvující lekce kickboxu minimálně po dobu jednoho roku. U probandů bylo provedeno vstupní a výstupní kineziologické vyšetření a zhodnoceno jejich držení těla. U každého z nich byly nalezeny funkční poruchy a svalové dysbalance. Po dvou měsících terapií došlo u probandů k mírnému zlepšení držení těla. Pro ovlivnění postury a celkového držení těla by bylo potřeba delšího časového úseku, než stanovené dva měsíce. Provedený výzkum vedl k naplnění výzkumných cílů a k zodpovězení výzkumné otázky. Bakalářská práce může sloužit odborné i laické veřejnosti. Konkrétně může být využita trenéry bojových umění pro zkvalitnění tréninků a zlepšení sportovních výkonů.
Physiotherapy of adolescents in specific sport exercise - kickboxing
Keywords: Klíčová slova: funkční porucha; vadné držení těla; postura; kickbox; Keywords: functional disorder; poor body posture; posture; kickboxing