Estetická distance v hudbě a jejích projevech - Procházka, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
V této práci se budu zabývat estetickou recepcí a percepcí uměleckých i mimouměleckých objektů, jež mají jako svou hlavní nebo vedlejší náplň hudbu. Hlavním zaměřením práce bude pozorování proměny estetické distance u subjektu v závislosti na jednotlivých typech a směrech hudby a jejím působení, také ovšem na vnitřních dispozicích subjektu. Též se budu snažit odlišit základní typy hudby dle míry její vnitřní distance a nastíním historický vznik a vývoj jejich forem. Stěžejním úkolem je odpovědět na otázku, zda v hudbě moderní doby obecně hrozí spíše ztráta distance pod-distancováním nebo pře-distancováním. Jako výchozí zdroj použiji práci Edwarda Bullougha ''Psychická distance'' jako faktor v umění a estetický princip.
Aesthetic Distance in Music and its Manifestations
Keywords: estetika; distance; hudba; recepce; percepce; aesthetics; distance; music; reception; perception