Faktor řízení a využívání lidských zdrojů v kontextu zaměstnanosti - Matošková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je popsat a analyzovat základní nástroje a další postupy v oblasti soudobé strategie řízení lidských zdrojů. Výběrově je aplikována komparativní analýza na základě použitých informačních tuzemských pramenů. Výstupem je souhrn kvalitativních parametrů v oblasti ŘLZ a popis základních trendů udržitelnosti a rozvoje zaměstnanosti v ČR. Úvodní část se věnuje charakteristice podstaty práce s lidskými zdroji, naplnění významu a obsahovému vymezení předmětu řízení lidských zdrojů. V jednotlivých kapitolách je popisována charakteristika řízení lidských zdrojů ve vztahu k zaměstnanosti a rozebírána situace na současném pracovním trhu společně s jeho vlastnostmi a dynamikou, kterou pracovní trh neustále prochází. Dále jsou popisovány dopady nezaměstnanosti na člověka a společnost. Je zdůrazněn význam vzdělání, jako pozitivní hodnoty na soudobém trhu práce.
Human resource management elements in a context of employment policy
Keywords: trh práce; nezaměstnanost; zaměstnatelnost; řízení; lidských zdrojů; management; kompetence; motivace; vzdělání; rekvalifikace; lidský potenciál; labor market; unemployment; employability; human resource management; management; competence; motivation; education; retraining; human potential