Informace k ochraně obyvatelstva pro občany ORP Týny nad Vltavou na jeho webových stránkách - Trávníčková, Marie (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou ochrany obyvatelstva na území ORP Týn nad Vltavou. Cílem práce je analyzovat webové stránky správního obvodu ORP Týn nad Vltavou k ochraně obyvatelstva. Dílčím cílem je zjistit, zda stránky poskytují vše potřebné pro ochranu obyvatelstva v zóně havarijního plánování jaderné elektrárny Temelín. Poslední cíl byl průzkum, jak občané využívají stránky obvodu ORP Týn nad Vltavou a jak jim rozumějí. Za účelem naplnění těchto cílů je proveden rozbor webových stránek ORP Týn nad Vltavou v oblasti ochrany obyvatelstva a dotazníkové šetření úrovně znalostí obyvatelstva na dané téma. Nejdříve se seznámíme s oblastí ORP Týn nad Vltavou. Dále je navázáno na současný stav ochrany obyvatelstva na našem území a právní normy. V další části je zmiňováno postavení a úkoly pracovníka krizového řízení. Zásadní součástí práce jsou úkoly ochrany obyvatelstva a jejich charakteristika, které jsou nezbytnou součástí znalostí v této problematice. Konkrétně se jedná o ochranu obyvatelstva na úrovni obce s rozšířenou působností a technické a organizační opatření k ochraně obyvatelstva jako je zejména varování, vyrozumění a tísňové informovování obyvatelstva; evakuace; ukrytí; civilní obrana; civilní ochrana a jako poslední signály všeobecné výstrahy a jejich význam. Nedílnou součástí je znalost krizových stavů, které jsou v práci rozebrány. V návaznosti na teoretickou část, která vychází z literární rešerše dokumentů řešící danou problematiku, práce pokračuje praktickou částí, která vychází z analýzy a porovnání obsahu informací na úseku ochrany obyvatelstva na webových stránkách ORP Týn nad Vltavou. Z této analýzy vyplývá, že dostatek informací poskytovaných na webových stránkách jsou hodnoceny 85 %. Dále bylo provedeno dotazníkové šetření, ze kterého vyplývá, že většina respondentů hodnotila webové stránky velice kladně a taktéž i srozumitelnost informací na úseku ochrany obyvatelstva. Výsledné hodnocení webových stránek poskytující srozumitelné informace pro občany ORP Týn nad Vltavou jsou hodnoceny ANO .
Information for the protection of the population for the citizens of the Týn nad Vltavou ORP on its website
Keywords: ochrana obyvatelstva; ORP; krizové řízení; krizová situace; mimořádná událost; population protection; ORP; crisis management; crisis situation; emergency