Katastr nemovitostí v právní úpravě České republiky - Egner, Jakub (Jihočeská univerzita, 2011)
Účelem této bakalářské práce bylo shrnout vývoj vlastnictví a zároveň pak informovat o vlastnických vztazích a jiných věcných právech k nemovitostem. Bakalářská práce je soustředěna zejména na strukturu a činnost jednotlivých státních orgánů, do jejich působnosti tyto právní vztahy spadají. Významné na této práci je, že již s předstihem se snažím podchytit změny, které se této oblasti v nejbližší době dotknou. Je to ve své podstatě výsledek dlouhodobé práce na změnách, které působí problémy v dané oblasti, a rovněž novela těch ustanovení, jejichž platnost byla překonána jiným právním předpisem, či s takovýmito předpisy zcela nekoresponduje. V bakalářské práci popisuji jaké údaje jsou v katastru nemovitostí evidovány a zpracovávány. Porovnávám a popisuji evidenci nemovitostí a registraci státním notářstvím. Zápisy vlastnictví a jiných práv k nemovitostem, které provádí katastr nemovitostí, jsem se snažil též srozumitelně a jasně popsat. Zmiňuji i převod bytů a bytových jednotek. Uvádím příklady zápisů a často prováděné chyby v těchto úkonech. Na konci bakalářské práce zmiňuji některé návrhy změn.
The real estate cadastre in the legal regulations of the Czech Republic
Keywords: katastr nemovitostí; vlastnická práva; evidence nemovitostí; katastrální orgány; právní vztahy; real estate cadastre; property rights; real estate records; cadastral bodies; legal relations