Sonnenfelsův morální týdeník pro ženy Theresie und Eleonore - Mezerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce Sonnenfelsův morální týdeník pro ženy Theresie und Eleonore se zabývá, jak už název napovídá, morálním týdeníkem Theresie und Eleonore, který vycházel v letech 1767, 1773 a 1784. Autorem týdeníku byl osvícenský úředník, reformátor a intelektuál Joseph von Sonnenfels. Týdeník Theresie und Eleonore je Sonnenfelsův méně známý týdeník, který byl určen ženám a popisoval ženský svět. Hlavní postavy se jmenují podle Sonnenfelsovy manželky Theresie a její sestry Eleonore. Týdeník byl nejdříve vydáván za dílo dvou žen, hlavních postav. Později se Sonnenfels ke svému autorství přihlásil. Základními složkami práce jsou autor týdeníku Sonnenfels, podoby jednotlivých tisků týdeníku a Sonnenfelsovo fiktivní autorství. Sonnenfelsův život a dílo je zasazen do kulturního kontextu jeho doby a představuje jej jako typického představitele doby osvícenství. Následuje kapitola zaměřená na jednotlivá vydání týdeníku, který byl vydán celkem třikrát. Kapitola zkoumá podoby jednotlivých výtisků a jejich odlišnosti. Poslední část práce se zabývá Sonnenfelsovým fiktivním autorstvím, které je zajímavé především tím, že údajné autorky byly ženy. Rozebrány jsou jednotlivé prvky fiktivního autorství tak, jak je Sonnenfels používal. Jedná se o fiktivní postavy, fiktivní dopisy a fiktivní vypravování.
The Sonnenfels´ weekly moral women´s magazine Theresie und Eleonore
Keywords: Sonnenfels; morální týdeníky; osvícenství; kultura; ženy; Sonnenfels; Moral weekly; Enlightenment; Culture; Women