Problematika mezilidských vztahů v románech Ireny Douskové a Petry Soukupové - Vacková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá stylistickou analýzou jazykových prostředků v románech současných spisovatelek - Ireny Douskové a Petry Soukupové. V současné české literatuře se v posledních několika desetiletích dostává do popředí téma mezilidských vztahů a především nefunkčnost komunikace v rodinách. Práce ukazuje, jaké jazykové prostředky v rámci fonetické, morfologické, lexikální a syntaktické roviny spisovatelky používají právě k zobrazení mezilidských vztahů, ale i to, jak se v průběhu jejich tvorby výběr těchto prostředků proměňuje.
The issue of interpersonal relationships in the novels by Irena Dousková and Petra Soukupová
Keywords: stylistická analýza; jazykové prostředky; mezilidské vztahy; umělecký funkční styl; Irena Dousková; Petra Soukupová; stylistic analysis; language devices; interpersonal relationships; artistic functional style; Irena Dousková; Petra Soukupová