Subjektivní zkušenost studentů oboru Pedagogika volného času na TF JU se syndromem vyhoření - Lívanská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá subjektivními zkušenostmi se stresem u studentů oboru Pedagogika volného času na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. V teoretické části práce se věnuji odbornému popisu stresu, vysvětluji související pojmy jako jsou stresory. Dále se v této části zaměřuji na prožívání stresu a také na možnosti jeho zvládání. Z důvodu původního zaměření tématu práce vysvětluji i samotný pojem syndrom vyhoření. Následující praktická část popisuje průběh a výsledky výzkumného šetření. Výzkum je realizován pomocí interpretativní fenomenologické analýzy. Na základě analyzování rozhovorů zjišťuji, jakou subjektivní zkušenost se stresem mají studenti vysoké školy. Ve výzkumu také poukazuji na to, jaké stresory na studenty působí, jak samotný stres prožívají a jaké obranné mechanismy využívají pro jeho zvládání.
Subjective experience of students with burnout syndrome, in the field of leisure time pedagogy at the TF JU
Keywords: stres; stresory; prožívání stresu; zvládání stresu; vysokoškolský student; syndrom vyhoření; stress; stressor; experiencing stress; stress management; university student; burnout syndrome