Důvody předčasného odchodu příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR ze služebního poměru - Žižka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
ABSTRAKT V diplomové práci nazvané Důvody předčasného odchodu příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR ze služebního poměru popisuji Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, jeho funkci, základní složky a jeho fungování. Dále jsem zaměřil pozornost na osobnost hasiče - záchranáře a její determinanty, které jsou předpokladem pro dobrý výkon záchranářské práce. V další části popisuji historii, hlavní úkoly a metody práce Psychologické služby Hasičského záchranného sboru České republiky zřízené za účelem psychologické profesní přípravy hasičů a pro případ poskytování posttraumatické péče pro hasiče, jejich rodinné příslušníky i pro veřejnost. Praktická část diplomové práce je zaměřena na zjištění, z jakých důvodů příslušníci Hasičského záchranného sboru odcházejí, často zcela zbytečně, do předčasného důchodu. Tento výzkum je zaměřen na zátěž hasičů při jednotlivých zásazích a tím, jak na hasiče stresující vlivy působí a jak se s nimi vyrovnávají. Ve výzkumu je postižena i skutečnost, že psychická zátěž a v diferencované míře vyrovnávání se s ní, není zdaleka jediným důvodem předčasného odchodu ze služebního poměru. Mezi další významné důvody pro odchod ze služebního poměru patří změny v legislativě, jmenovitě změny, které následovaly po přijetí zákona číslo 361/2003 Sb., ''Zákon ze dne 23. září 2003 o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů'' s účinností od 1.1.2007.
Reasons of Prematurate Departure of Fireme's from Service Relation
Keywords: příslušník Hasičského záchranného sboru ČR; odchod; služební poměr; krizové situace; zvládání stresu.; Members of Fire Rescue Service of the Czech Republic; Retirement; Service; Crisis Situation; Focused on Stress.